kaires_puses_index
 
 
  
  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 





Prisijungimas gyventojams
Prisijungimas

Prisijungimas Gyventojams

Antruoju karantino švelninimo etapu – palengvintos sąlygos viešojo maitinimo įstaigoms

Lietuvoje pratęsus karantino laikotarpį iki gegužės 11 d., nuo pirmadienio, balandžio 27 d., pradedamas antrasis karantino švelninimo etapas, kurio metu, esant numatytiems reikalavimams, savo paslaugas galės vykdyti viešojo maitinimo įstaigos.


Viešojo maitinimo paslaugas organizuojančioms įstaigoms nuo kitos savaitės bus leidžiama teikti paslaugas dviem būdais – teikiant maisto išsinešimo ar pristatymo paslaugas bei laikantis saugumo reikalavimų, aptarnauti klientus lauko kavinėse. Abiem atvejais lankytojai skatinami atsiskaityti ne grynaisiais pinigais.

Siekiant užtikrinti COVID-19 ligos plitimo prevenciją, privaloma riboti lankytojų srautus, užtikrinant, kad lankytojai, perkantys maistą išsinešimui ar užsisakantys maistą valgymui vietoje, eilėse prie kasos laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito. Taip pat viešąjį maitinimą organizuojančios įstaigos turi pasirūpinti, kad atvirose erdvėse tarp prie staliukų sėdinčių lankytojų atstumas vienas nuo kito būtų ne mažesnis kaip 2 metrų, o atstumas nuo staliuko iki pėsčiųjų takų, gyvenamųjų pastatų langų, gyventojų praėjimų į kiemus ir (ar) laiptines būtų nutolęs ne mažesniu kaip 1 metru.

Į kavines ir restoranus bus įleidžiami tik apsaugines kaukes arba apsauginius veido skydus dėvintys lankytojai (valgant ir geriant dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių neprivaloma).

Bus ribojamas ir asmenų skaičius prie vieno staliuko – ne daugiau nei 2 asmenys, išskyrus grupes, kurias sudaro artimieji giminaičiai, įtėviai, įvaikiai, globėjai ir rūpintojai.

Viešojo maitinimo paslaugos turi būti užtikrinamos laikantis visų saugumo ir higienos reikalavimų – įmonių savininkai privalo užtikrinti tinkamą lankytojų aptarnavimui skirto inventoriaus (lankytojų stalai turi būti valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno apsilankymo), dažnai liečiamų paviršių (durų rankenų, banko kortelių skaitytuvų ir pan.) dezinfekciją, taip pat aprūpinti darbuotojus apsaugos priemonėmis (lankytojus aptarnaujantis personalas turi dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones). Be to, turi būti užtikrinama, kad kavinėse dirbtų tik darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių. Darbuotojų sveikata turi būti vertinama kasdien prieš patenkant į viešojo maitinimo įstaigą.

Apie tinkamą higieną bei saugumo reikalavimų laikymąsi bus informuojami ir kavinių lankytojai. Prie įėjimo į kavines turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą ir kita) bei sudaryta galimybė dezinfekuotis rankas.

Trečiuoju karantino Lietuvoje švelninimo etapu planuojama atverti visas viešojo maitinimo įstaigas ir sveikatos paslaugas, sporto klubus, laisvalaikio ir pramogų centrus, švietimo įstaigas. Ketvirtuoju etapu būtų leidžiami masiniai renginiai.

Daugiau informacijos pateikiama Sveikatos apsaugos ministerijos svetainėje http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/lauko-kavines-gales-dirbti-jei-uztikrins-lankytoju-sauguma?fbclid=IwAR1q31HMR9uwIREPr9rZh32xRa6Ex8Utu04EGNciIrNYdtPwchuhsH1kgd0.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro-valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. balandžio 23 d. sprendimas Nr. V-969 „Dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) valdymo priemonių viešojo maitinimo įstaigoms“.



Asociatyvi nuotr. unsplash.com

Shadow up