*alt_site_homepage_image*

Zatwierdzono kandydaturę Algisa Vaitkevičiusa na stanowisko wicemera Samorządu Rejonu Wileńskiego

decoration

26 maja na posiedzeniu Rady Samorządu Rejonu Wileńskiego mer Robert Duchniewicz zgłosił kandydaturę członka Litewskiej Partii Socjaldemokratycznej Algisa Vaitkevičiusa na stanowisko zastępcy mera Samorządu Rejonu Wileńskiego, która została jednogłośnie przyjęta przez Radę.

A. Vaitkevičius przez kilka lat pełnił funkcję naczelnego leśnika, wniósł wkład w dziedzinie edukacji nieformalnej, mającej na celu edukację i zapoznanie młodzieży i społeczeństwa z litewskimi lasami, ich ekosystemem oraz całą florą i fauną.

„Zgromadziłem wieloletnie doświadczenie w zakresie budowy, rekonstrukcji i remontu dróg leśnych, w większości żwirowych, a także uprawy drzew i ochrony środowiska” – powiedział A. Vaitkevičius. „Szanując wasz czas, nie będę wymieniać wszystkich wykonanych prac, ale chcę się pocieszyć, że udało mi się dołożyć do rejestracji około 3 tys. niedoglądanych lasów na terenach lasów o znaczeniu państwowym”.

W 2015 roku Ministerstwo Środowiska Republiki Litewskiej przyznało A. Vaitkevičiusowi odznakę III stopnia Zasłużonego Ekologa.

Oprócz zwalistego doświadczenia w dziedzinie leśnictwa A. Vaitkevičius, mieszkaniec miasteczka Kowalczuki rejonu wileńskiego, zgromadził spore doświadczenie samorządowe: w ostatniej kadencji, pracując w Radzie Samorządu Rejonu Wileńskiego działał w lokalnych komitetach gospodarki i planowania terytorialnego oraz kontroli. Do Rady Samorządu Rejonu Wileńskiego został także wybrany na kadencję roku 2023-2027.

„Zwracam się do każdego członka Rady. Czuję ogromną odpowiedzialność wobec Państwa i mieszkańców rejonu. Jestem zdeterminowany, aby swoimi kompetencjami zawodowymi i doświadczeniem udowodnić Państwu i wszystkim, że potrafię należycie pełnić obowiązki wicemera i wykonywać powierzone mi funkcje, abyśmy wszyscy wspólnie mogli pracować dla dobra rejonu wileńskiego i jego mieszkańców” – powiedział A. Vaitkevičius.

Ocenić wiadomość